Sezóna skončila, Jílková však nezahálí

04.11.2011 17:42

Český motorsport má od letošní sezóny novodobou Elišku Junkovou. Stala se jí šesnáctiletá Gabriela Jílková, která ve své úvodní sezóně na okruhu vyhrála hned dva závody Mezinárodního mistrovství České republiky DIVIZE 3, kde také získala titul vicemistra. Ve třídě Česká trofej pak zvítězila a nechala za svými zády nespočet starších a zkušenějších kolegů.

O podobný výsledek se ve svých kariérách pokoušely mj. také Edita Prášková, Věra Vostrá, Lucie Panáčková, Michaela Pešková či Tereza Gromanová. Ani jedna z těchto závodnic však za celou (dosavadní) kariéru nedokázali to co Jílková ve své první sezóně.

Oficiální část sezóny skončila pro Gábinu již o posledním zářijovém víkendu, kdy se v Brně uskutečnily poslední dva podniky letošního MMČR DIVIZE 3. Ta neoficiální část však pro Gábinu pokračuje testovací fází, ve které Gábina zakusí o mnohem silnější stroj než-li byla její formule Gloria C8F se kterou absolovala letošní sezónu českého mistráku v barvách týmu FormulaStar.

Touto výzvou je Formule Renault 2.0 týmu Křenek Motorsport, který se již několik sezón pravidelně účastní Eurocupu při světové sérii Renault a poháru Northern European Cup (NEC).

První ze tří plánovaných testů se uskutečnil na mosteckém autodromu v pátek 28. října a Gábina jej absolvovala se stejně starou rakouskou jezdkyní Corinnou Kamper. Corinna v letošní sezóna úspěšně bojovala ve švýcarské formulové sérii Formel Lista Junior s formulí BMW.

Formula Lista zavítala v letošní sezóně i do severočeského Mostu, kde se v srpnu uskutečnil společný dvojzávod této série s naší DIVIZÍ 3. Obě jezdkyně tak měli možnost poznat se již dříve, nicméně právě až při tomto testu měli obě naprosto shodné závodní náčiní.

Gábina v průběhu testovacího dne absolvovala s formulí Renault 32 kol po kterých jí za volantem vystřídal další talentovaný jezdec Jakub Klášterka, který ma za sebou několik sezón v DIVIZE 3 a především také celou sezónu v prestižní francouzské FORMULA ACADEMY. Corinna měla k dispozici více času a tak na svém kontě měla na konci testovacího dne 54 okruhů.

Začátek testovacích jízd poznamenalo typicky říjnové počasí a tak se zpočátku jezdilo na zvlhlé trati s mokrými pneumatikami. Později když trať v ideální stopě vyschla došlo i na suché obutí. Obě jezdkyně si v průběhu celého dne počínaly poměrně suverénně a s novou a výrazně silnější technikou si poradily na výbornou. Výsledkem pak při porovnání dosažených časů (ačkoliv ty nebyly vůbec důležité, primárním cílem tohoto úvodního testu bylo ovládání formule a zvládnutí řazení padly pod volantem) byly pouhé tři desetiny vteřiny ve prospěch Gabriely Jílkové. Časy obou pilotek se pohybovaly na úrovni hodnot 1:38, což při daných klimatických podmínkách nebyl vůbec špatný výsledek. Pro srovnání uveďme čas 1:31.450, což je hodnota kvalifikačního času letošního vítěze NECu Carlose Sainze (27. srpna).
Celý test v závěru dne zhodnotil velice pozitivně i šéf týmu, pan Josefa Křenek: "Gábina i Corinna absolvovaly test s absolutní samozřemostí, jako by již s Formuli Renault jezdily od malička. Nebyl sebemenší problém, ovládání formule jako řazení, rozjíždění i sledování přístrojů zvládly bravurně. Díky zkušenostem z motokár a hlavně ze školních fomulí (formule BMW u Corinny a formule Gloria u Gábiny) jsou výborně připravené. Další testy obou pilotek budou následovat a budeme se snažit s oběma vstoupit do Northern European Cup-u v sezóně 2012."

Zdroj: Křenek Motorsport